Doğu Asya Haftalık Z Raporu (28 Şubat-6 Mart 2022)

Doğu Asya bölgesinden haftalık gelişmeler. Doğu Asya Haftalık Z Raporu‘nda bu hafta neler var?

Çin, yıllık toplantısında en düşük ekonomik büyüme hedefini belirledi

Çin, yıllık toplantısında en düşük ekonomik büyüme hedefini belirledi

Çin; koronavirüs, yavaşlayan bir ekonomi ve Ukrayna’daki kriz zemininde “ciddi ve belirsiz” bir görünüm olduğu için, en düşük yıllık GSYİH hedefini belirledi. Başbakan Li Cumartesi günü, Pekin’in devasa Büyük Halk Salonu’ndaki Ulusal Halk Kongresi’nin yaklaşık 3.000 üyesine hitaben, 2022 için- 1991’den bu yana en düşük- hedefi açıkladığını belirtti. Bu yılın büyüme hedefi yaklaşık %5,5. Li, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin “çok daha fazla risk ve zorlukla karşılaşacağını ve bunların üstesinden gelmek için zorlamaya devam etmek gerektiğini” söyledi. Ukrayna’da devam eden savaştan ve bunun küresel ekonomi üzerindeki etkilerinden bahsetmedi.

Çin ekonomisi, küresel büyümenin temel itici gücü ve iktidardaki Komünist parti için yurt içinde çok önemli. Geçen yıl %8,1’lik bir büyüme bildirilmişti. Yine de parti, ekonomik büyümenin çok düşük olması durumunda nüfustaki sosyal istikrarsızlıktan derin endişe duyuyor. Li, ekonomik istikrarın “birinci öncelik” olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Çin’in ekonomik büyümesi, yıllık genişlemenin bazen %10’u aştığı geçmiş patlama on yıllarından bu yana son yıllarda belirgin bir şekilde yavaşladı. Son 12 ayda Pekin, virüsü kontrol etmede ve ekonomik etkisini sınırlamada büyük ölçüde başarılı oldu. Ancak son zamanlarda ekonomi, kademeli bir emlak piyasası çöküşü, mülk, teknoloji ve finans sektörleri üzerindeki hükümetin düzenleyici baskıları ve tüketici talebini azaltan virüs salgınlarını önlemeye yönelik kısıtlayıcı sınırlama önlemleri tarafından sarsılmış durumda. Uzmanlar, son haftalarda Ukrayna’daki krizin dünyanın en büyük ikinci ekonomisine fazladan bir belirsizlik katmanı eklediğini söylüyor.

Tarih: 05.03.2022

Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2022/mar/05/china-sets-lowest-economic-growth-target-in-decades-at-annual-meeting

Mike Pompeo, ABD’nin ‘özgür’ Tayvan’ı tanıması gerektiğini söyledi

doğu asya haftalık Mike Pompeo, ABD'nin 'özgür' Tayvan'ı tanıması gerektiğini söyledi

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin Tayvan’ı diplomatik olarak “özgür ve egemen bir ülke” olarak tanıması gerektiğini söyledi. Pompeo 4 Mart Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, Çin’in kendi kendini yöneten Tayvan’ı işgal etmesinin “Batı dünyasının [Çin Devlet Başkanı] Xi Jinping’in bu tür faaliyetlerde bulunmasının maliyetlerinin çok yüksek olduğunu gösterme istekliliğine” bağlı olacağını söyledi. Demokratik Tayvan, ada üzerinde egemenlik iddiasında bulunan ve bir gün gerekirse zorla ele geçirme sözü veren Pekin tarafından sürekli tehdit altında yaşıyor. Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin gazetecilere verdiği demeçte, “Bu tür bir kişinin vahşi çılgınlıkları ve saçmalıkları asla üstün gelmeyecek” dedi.

Bir düşünce kuruluşuna daha önce yaptığı bir konuşmada Pompeo, Washington’un Pekin ile egemen bir hükümet olarak ilişki kurmaya devam etmesi gerektiğini, ancak Taipei’nin diplomatik olarak tanınmasını teklif ederek “artık görmezden gelinemeyeceğini, kaçınılamayacağını veya ikincil olarak görülemeyeceğini” söyledi.

 “Benim görüşüme göre ABD hükümeti, doğru ve açık olanı yapmak, yani Çin Cumhuriyeti’ne [Tayvan] Amerika’nın özgür ve egemen bir ülke olarak diplomatik olarak tanınmasını teklif etmek için gerekli ve gecikmiş adımları derhal atmalıdır.”

Tarih: 04.03.2022

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2022/3/4/us-should-recognise-free-taiwan-pompeo-says

Japonya, ülkesine Ukraynalıları kabul edecek

Japonya, Rus saldırıları nedeniyle anavatanlarından kaçan Ukraynalıları kabul etmeyi planladığı bir destek sistemi kurmaya çalışıyor. Başbakan Kishida Fumio Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Japonya’nın Ukrayna halkıyla dayanışmasını göstermek için gerekli düzenlemeleri yapacağını söyledi.

Japon hükümeti, ilk başta kalmak için kısa süreli bir izin vermeyi ve gerektiğinde uzatmalı izinler vermeyi planlıyor. Yetkililer, Japonya’daki yerel yönetimlere barınma sağlamaları ve başka önlemler almaları için çağrıda bulunmayı planlıyor.

Tarih: 06.03.2022

Kaynak: https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20220306_10/

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Japonya’yı Moskova’ya yönelik güvenlik stratejisini yeniden düşünmeye sevk etti

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Japonya'yı Moskova'ya yönelik güvenlik stratejisini yeniden düşünmeye sevk etti

Japonya hükümetinin, Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yıl sonuna kadar revize edilmesi planlanan Ulusal Güvenlik Stratejisinde Rusya’ya atıfta bulunma şeklini değiştirme olasılığı giderek artıyor. Tokyo’nun diplomasi ve güvenlik için temel politikasını ortaya koyan strateji, şu anda güvenlik ve enerji alanlarında Japonya-Rusya iş birliğini teşvik etme çağrısı yapıyor. Ancak gözlemciler, Moskova’nın Ukrayna’daki saldırganlığı göz önüne alındığında, yeni stratejinin Rusya’ya atıfta bulunurken sert bir dil kullanabileceğini söyledi.

Başbakan Fumio Kişida Çarşamba günü bir parlamento toplantısında yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplumun Rusya ile eskisi gibi bağları olamaz” dedi. Japonya, Rusya’ya karşı “güçlü” yaptırımlar uygulamak için Batı’ya katıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da bir savaş başlatmasıyla birlikte kaynaklar, Tokyo’nun Moskova ile ilişkilerini gözden geçirmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Hükümetin Ukrayna’daki krizi yakından takip ederken yeni stratejide Rusya’ya yönelik politikasını nasıl revize etmesi gerektiğini dikkatle değerlendirmesi bekleniyor. Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, stratejinin Japonya’nın önümüzdeki on yıl için güvenlik politikasının bir resmini sunmayı amaçlasa da, bunu tasarlarken son gelişmelerin göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Tarih: 05.03.2022

Kaynak: https://www.japantimes.co.jp/news/2022/03/05/national/russia-invasion-national-strategy/

Kuzey Kore, ‘keşif uydusu’ gelişimi için başka bir ‘önemli test’ gerçekleştirdiğini söyledi

Kuzey Kore, 'keşif uydusu' gelişimi için başka bir 'önemli test' gerçekleştirdiğini söyledi

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti 5 Mart 2022 tarihinde Ulusal Uzay Geliştirme İdaresi ve Savunma Bilimleri Akademisi, keşif uydusu geliştirme planına göre önemli bir test daha gerçekleştirdi. Test yoluyla, Ulusal Uzay Ajansı, uydu veri iletim/alım ve kontrol komuta sisteminin ve çeşitli karasal uydu kontrol sistemlerinin güvenilirliği doğrulandı. Konu ile ilgili raporda ek ayrıntılar verilmedi.

Güney Kore ordusuna göre, Kuzey Kore, Doğu Denizi’ne doğru bu yıl dokuzuncu güç gösterisi olan bir balistik füze ateşledi. Genelkurmay Başkanları, Pyongyang’daki Sunan bölgesinin çevresinden fırlatılan füzenin 560 km yükseklikte yaklaşık 270 kilometre uçtuğunu söyledi. Test, Kuzey’in bir uzay roketi fırlatma hedefi kapsamında uzun menzilli bir roketi ateşleyebileceği endişelerinin ardından gerçekleştirildi. 5 Mart Cumartesi günü, Güney Kore cumhurbaşkanlığı Ulusal Güvenlik Konseyi acil bir toplantı yaptı ve Kuzey’in füze fırlatmasını kınayarak Pyongyang’ı Kore Yarımadası’nda gerilimi artıran eylemleri durdurmaya çağırdı.

Tarih: 06.03.2022

Kaynak: https://kcnawatch.org/newstream/1646517990-979390360/%ea%b5%ad%ea%b0%80%ec%9a%b0%ec%a3%bc%ea%b0%9c%eb%b0%9c%ea%b5%ad%ea%b3%bc-%ea%b5%ad%eb%b0%a9%ea%b3%bc%ed%95%99%ec%9b%90-%ec%a0%95%ec%b0%b0%ec%9c%84%ec%84%b1%ea%b0%9c%eb%b0%9c%ec%9d%84-%ec%9c%84 , https://en.yna.co.kr/view/AEN20220306000252325?section=nk/nk


Bir önceki haftanın gelişmeleri için: Doğu Asya Haftalık Z Raporu (21-27 Şubat 2022)