Yayın Süreci ve Makale Taahhütnamesi

DSJournal’a DergiPark sistemi üzerinden makale yüklenirken makale dosyasının isimsiz şekilde kaydedilmesine özen gösterilmelidir. Sisteme yüklenen makalenin daha önce yayımlanmamış olması yanında başka bir dergide değerlendirme sürecinde de olmaması gerekmektedir. Makale ile birlikte “Makale Taahhütnamesi” doldurulup, imzalandıktan sonra net bir fotoğrafı çekilerek ya da taratılarak DergiPark sistemine yüklenmelidir. Ayrıca intihal/benzerlik (Turnitin ya da iThenticate) raporu da makale ile birlikte sorumlu yazar tarafından DergiPark sistemine eklenmelidir (İntihal/benzerlik raporu, makale gönderim sürecinde üçüncü basamak olan “Dosyalar” bölümündeki “Ek Dosya Yükle” sekmesi aracılığıyla sisteme yüklenmelidir).

Makale ve taahhütname yüklendikten sonraki süreç aşağıdaki gibidir:

1. Editör İncelemesi

Makale, öncelikle dergi yazım kurallarına uygunluğu açısından şeklen incelenir. Ardından intihal/benzerlik raporu ve taahhütname kontrol edilir. Sonraki aşamada editörler, makalenin bilimsellik ve özgünlük düzeyine yönelik bir süreç yürütür.

Makale bilimsellik ve özgünlük arz ediyorsa, DSJOURNAL editörleri makaleyi hakemlere gönderecektir.
Editörler, makalede değişim talep ederse önerilen düzeltmeler ile birlikte yazara bilgilendirme yapılacaktır. Verilen tarihe kadar düzeltmeleri yapıp makalenin düzeltilmiş hali DergiPark sistemine yüklenmelidir. Makalenin düzeltilmiş hali uygun görüldüğü takdirde hakem değerlendirme sürecine geçilecektir.


2. Hakem Süreci

Editör incelemesinden geçen makale, öncelikle kişisel bilgileriniz silinmiş anonim şekli ile makale konusunda daha önce çalışmaları olan bir hakeme gönderilecektir. İlgili hakem Makale Değerlendirme Raporunu hazırlayacaktır. Bu rapor içerisinde makalenizin doğrudan yayımlanmaya uygun olduğu, düzeltme gerektiği ya da yayımlanamayacak durumda olduğu sonuçları çıkabilir. İlgili hakem detaylı bir şekilde makalenizde eksik ya da uygun gördüğü yerleri raporda belirtecektir.

İki hakemin de yayımlanması yönünde rapor vermesi durumunda makale yayım sürecine girecektir. Hakemlerden bir tanesinin olumlu bir tanesinin olumsuz rapor göndermeleri durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilecek ve süreç tekrarlanacaktır. Üçüncü hakemin raporu doğrultusunda makale yayın sürecine girecek ya da reddedilecektir. Makale, en az iki hakem tarafından yayımlanmaya uygun görülmemesi durumunda reddedilecektir.


3. Son Kontrol

Yukarıdaki süreç tamamlandıktan sonra makale kabul edilmiş ve yayın sürecine geçilmiş olacaktır.
Makalenin son hali tekrar Türkçe ve İngilizce uygunluk kontrolünden ve editör incelemesinden geçirilecektir.
Son aşamada makalenin yayımlanma tarihi ve gerekli olabilecek ek bilgiler yazara iletilecektir. Makalenin kabul edilmesi halinde dergimizin hangi sayısında yayımlanacağına DSJOURNAL Editörlüğü karar vermektedir.