dsjournal ekim analiz bülteni 2020
dsjournal indir

Editör: Aybala Lale

Ekim 2020 Analiz Bülteni


1. 11 Eylül Sonrası ABD’nin Değişen Güvenlik Anlayışı


2. Çin’in Barışçıl Yükselişinde Ortadoğu’nun Yeri


3. Bush Doktrini: 11 Eylül’ün Gölgesinde Amerikan Dış Politikasındaki Mutlak Hegemonya Araçları


4. Tehdit mi Güvenlikleştirme mi?: Sevr Antlaşması ve Sevilla Haritası


5. İsrail’in Doğu Akdeniz Politikası


6. Yoshida Doktrini’nden Abe Doktrini’ne Japon Ulusal Güvenlik Anlayışının Dönüşümü


7. 11 Eylül Saldırılarının Güneydoğu Asya’ya Yansımaları


8. Doğu Akdeniz’in Güney Ülkesi: Mısır


9. 11 Eylül Saldırılarının Doğu Asya Bölgesine Etkileri


10. Güncel Gelişmeler Denkleminde Irak


11. Medeniyetler Çatışması Tezine Göre 11 Eylül Saldırıları ve Arap Baharı’nın Türk Dış Politikasına Jeopolitik Düzeyde Etkisi


Editörden

Değerli Okuyucular,

Diplomasi ve Strateji Dergisi (DSJOURNAL), Uluslararası İlişkiler ve Bölge Çalışmaları alanlarında orijinal çalışmalara yer vermek gayesiyle 2020 yılında yayın hayatına başlamıştır. Faaliyetlerimizi yalnızca dergi ile sınırlamayarak internet sitesi ve sosyal medya platformları aracılığıyla haftalık Dış Politika Z Raporları, analiz yazıları ve çevirilerle sizlerle buluşmaktayız. Bu kapsamda alanında uzman yazarlarımızın kaleme aldığı analizleri ‘’Aylık Bülten’’ şeklinde sizlerin istifadesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Uluslararası İlişkiler disiplini tıpkı içerisinde bulunduğumuz dünya gibi gözle göremediğimiz, ancak idrak edebildiğimiz bir değişim içerisinde. Bir disiplin olarak Uluslararası İlişkilerin ortaya çıkışı henüz çok yeni olsa da 21. yüzyıl Uluslararası İlişkilerin değişimi ve dönüşümü için pek çok parametreyle doludur. Küreselleşme ve küreselleşmenin etkilerini tartıştığımız süreçte, içinde bulunduğumuz pandemi süreci de dahil pek çok parametre küreselleşmenin tek hakikat olmadığını gözler önüne serdi. Bu kapsamda bölge çalışmaları uluslararası ilişkiler disiplininde önemini muhafaza etmeye devam etmektedir. Dolayısıyla bültenimizde uluslararası ilişkilere dair analizlerin yanı sıra Güneydoğu Asya, Doğu Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz bölgelerini kapsayan çalışmalar da önemli bir yere sahiptir.

Çalışmalarımızı daha sağlıklı bir şekilde okuyucularımıza aktarmak için 1 Ağustos 2020 itibarıyla “Aylık Bülten”imizi sizlerle buluşturuyoruz. Ekim Ayı Analiz Bültenimizde uluslararası ilişkileri etkileyen önemli gelişmelere özellikle odaklandık. Şeyma Kızılay ‘Güncel Gelişmeler Denkleminde Irak’, ‘Doğu Akdeniz’in Güney Ülkesi: Mısır’ ve ‘İsrail’in Doğu Akdeniz Politikası’ başlıklı yazılarıyla Ortadoğu gündemine ışık tuttu. Ayrıca 11 Eylül’ün hala dış politikada etkili olduğunu Nurettin Taşar, ‘Medeniyetler Çatışması Tezine Göre 11 Eylül Saldırıları ve Arap Baharı’nın Türk Dış Politikasına Jeopolitik Düzeyde Etkisi’ başlıklı yazısıyla anlattı. Hatice Varol ise 11 Eylül sonrası ABD’nin değişen güvenlik anlayışını inceledi. “Bush Doktrini: 11 Eylül’ün Gölgesinde Amerikan Dış Politikasındaki Mutlak Hegemonya Araçları” yazısıyla Selma İmamoğlu konu ile ilgili teorik bir çerçeve çizdi. Aybala Lale ise 11 Eylül’ün Doğu Asya bölgesine etkilerini inceledi. Lale, bir diğer yazısında Japon ulusal güvenlik anlayışını doktrinler çerçevesinde değerlendirdi. Doğu Asya ile bağlantılı olarak Kızılay’ın kaleme aldığı yazı, Çin’in Ortadoğu’da barışçıl yükselişine odaklandı. Son olarak Taşar, ‘Tehdit mi Güvenlikleştirme mi?: Sevr Antlaşması ve Sevilla Haritası’ başlıklı yazısıyla Doğu Akdeniz’deki güncel tartışmalara yorumlarıyla katkı sağladı.

Ekim ayı bültenimizin ve yayımlanan tüm bilimsel çalışmaların okurlarımıza ve Türk akademisine faydalı olmasını temenni ediyoruz. Bir sonraki bültende buluşmak dileğiyle,

Aybala LALE