dsjournal ocak analiz bülteni 2021
dsjournal indir
Editör: Aybala Lale

Ocak 2021 Analiz Bülteni


1. Çin’in Afrika’da Barışçıl Yükselişi: Gerçeklik mi Ütopya mı?


2. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ve Güney Kore’ye Etkileri


3. İran’ın Yemen’deki Adı Husiler mi?


4. 11 Eylül Saldırılarının Irak’a Olan Etkisi


5. IŞİD’in Irak’taki Varlığı ve Saldırıları

Editörden

Değerli Okuyucular,

Diplomasi ve Strateji Dergisi (DSJOURNAL), Uluslararası İlişkiler ve Bölge Çalışmaları alanlarında orijinal çalışmalara yer vermek gayesiyle 2020 yılında yayın hayatına başlamıştır. Faaliyetlerimizi yalnızca dergi ile sınırlamayarak internet sitesi ve sosyal medya platformları aracılığıyla haftalık Dış Politika Z Raporları, analiz yazıları, dosyalar ve çevirilerle sizlerle buluşmaktayız. Bu kapsamda alanında uzman yazarlarımızın kaleme aldığı analizleri ‘’Aylık Bülten’’ şeklinde sizlerin istifadesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

2020 yılını pandemi süreciyle birlikte geride bıraktık. 2021 ise bize bambaşka bir perspektif sunuyor. Uluslararası İlişkiler disiplini tıpkı içerisinde bulunduğumuz dünya gibi gözle göremediğimiz, ancak idrak edebildiğimiz bir değişim içerisinde. Bir disiplin olarak Uluslararası İlişkilerin ortaya çıkışı henüz çok yeni olsa da 21. yüzyıl Uluslararası İlişkilerin değişimi ve dönüşümü için pek çok parametreyle doludur. Küreselleşme ve küreselleşmenin etkilerini tartıştığımız süreçte, içinde bulunduğumuz pandemi süreci de dahil pek çok parametre küreselleşmenin tek hakikat olmadığını gözler önüne serdi. Bu kapsamda bölge çalışmaları uluslararası ilişkiler disiplininde önemini muhafaza etmeye devam etmektedir. Dolayısıyla bültenimizde uluslararası ilişkilere dair analizlerin yanı sıra Güneydoğu Asya, Doğu Asya, Ortadoğu, Afrika ve Doğu Akdeniz bölgelerini kapsayan çalışmalar da önemli bir yere sahiptir.

2021 yılının ilk bülteni olan Ocak Bülteni, Ortadoğu ve Doğu Asya’nın nabzını tutuyor. Şeyma Kızılay “İran’ın Yemen’deki Adı Husiler mi?” başlıklı yazısıyla İran’ın bölge politikaları ve temel hedefleri açısından hem Yemen hem de Husilerin önemine değindi. “IŞİD’in Irak’taki Varlığı ve Saldırıları” başlıklı yazısında ise yeniden etkisini artırmaya çalışan terör örgütü IŞİD’in zamanla daha etkili saldırılarda bulunabileceği öngörüsünde bulundu. Nur Helvalı, 11 Eylül saldırılarının Irak’a olan etkilerini kaleme aldı. Aybala Lale, “Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ve Güney Kore’ye Etkileri” başlıklı yazısında dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak bilinen RCEP’in, Güney Kore’yi ABD ve Çin arasında bir denge arayışa ittiğini belirtti. Hasan Aydın ise Çin’in Afrika’daki barışçıl yükselişini ‘gerçeklik mi ütopya mı?’ sorusu ile tartışmaya açtı.

2021 yılında yayımlanan ilk bültenimizin ve tüm bilimsel çalışmalarımızın okurlarımıza ve Türk akademisine faydalı olmasını temenni ediyoruz. Yeni bültenlerle buluşmak dileğiyle,

Aybala LALE