dsjournal aralık analiz bülteni 2020
dsjournal indir

Editör: Aybala Lale

Aralık 2020 Analiz Bülteni


1. Ortadoğu’da Koronavirüsle Bir Yıl


2. 11 Eylül: Dünden Bugüne Avrupa’da Etkileri


3. “Edilgen” ve “Kırılgan” Barış Dayton 25 Yaşında


4. Türkiye-Suriye İlişkilerinde İşbirliği/Çatışma Alanları ve Türk Dış Politikasının Dönüşümü


5. 11 Eylül, İslamofobi ve Almanya Yansımaları


6. ABD Yaptırımları: CAATSA ve Rahip Brunson Krizi Üzerine Bir Karşılaştırma


7. Türkiye’nin Irak Politikasında Büyükelçi Fatih Yıldız’ın Etkisi


Editörden

Değerli Okuyucular,

Diplomasi ve Strateji Dergisi (DSJOURNAL), Uluslararası İlişkiler ve Bölge Çalışmaları alanlarında orijinal çalışmalara yer vermek gayesiyle 2020 yılında yayın hayatına başlamıştır. Faaliyetlerimizi yalnızca dergi ile sınırlamayarak internet sitesi ve sosyal medya platformları aracılığıyla haftalık Dış Politika Z Raporları, analiz yazıları, dosyalar ve çevirilerle sizlerle buluşmaktayız. Bu kapsamda alanında uzman yazarlarımızın kaleme aldığı analizleri ‘’Aylık Bülten’’ şeklinde sizlerin istifadesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Uluslararası İlişkiler disiplini tıpkı içerisinde bulunduğumuz dünya gibi gözle göremediğimiz, ancak idrak edebildiğimiz bir değişim içerisinde. Bir disiplin olarak Uluslararası İlişkilerin ortaya çıkışı henüz çok yeni olsa da 21. yüzyıl Uluslararası İlişkilerin değişimi ve dönüşümü için pek çok parametreyle doludur. Küreselleşme ve küreselleşmenin etkilerini tartıştığımız süreçte, içinde bulunduğumuz pandemi süreci de dahil pek çok parametre küreselleşmenin tek hakikat olmadığını gözler önüne serdi. Bu kapsamda bölge çalışmaları uluslararası ilişkiler disiplininde önemini muhafaza etmeye devam etmektedir. Dolayısıyla bültenimizde uluslararası ilişkilere dair analizlerin yanı sıra Güneydoğu Asya, Doğu Asya, Ortadoğu, Afrika ve Doğu Akdeniz bölgelerini kapsayan çalışmalar da önemli bir yere sahiptir.

Aralık Ayı Bültenimiz çok boyutlu bir şekilde farklı meselelere ışık tuttu. Şeyma Kızılay Ortadoğu’da koronavirüs ile geçen bir yılı ekonomik, siyasi ve toplumsal etkileriyle değerlendirdi. “Türkiye-Suriye İlişkilerinde İşbirliği/Çatışma Alanları ve Türk Dış Politikasının Dönüşümü” başlıklı yazısında Türkiye’nin Suriye politikasının, sistemik ve içsel faktörlerin tetiklediği güvenlik odaklı bakış açısını temel aldığını ifade etti. Büyükelçi Fatih Yıldız’ın Türkiye’nin Irak politikasındaki etkisini ele aldığı yazısı ise Türk kamu diplomasisine Fatih Yıldız örneği ile ışık tuttu ve çok ilgi çekti. Ertuğrul Gökçekuyu 11 Eylül’ün dünden bugüne Avrupa’daki etkilerine değindi. Ayşe Gülsüm Çalık ise 11 Eylül ve İslamofobi’nin Almanya’ya yansımalarını anlattı. Nurettin Taşar güncel bir gelişme olan CAATSA yaptırımlarını Rahip Brunson krizi ile mukayeseli inceledi. Gamze Ayan Çakmak ise Balkanlara ışık tutarak Dayton Anlaşması’nın edilgen ve kırılgan yönlerine değindi.

Aralık ayı bültenimizin ve yayımlanan tüm bilimsel çalışmaların okurlarımıza ve Türk akademisine faydalı olmasını temenni ediyoruz. 2020 yılını geride bırakırken dileriz sizler için faydalı çalışmalar ortaya koyabilmişizdir. 2021’de yeni bültenlerle buluşmak dileğiyle,

Aybala LALE