dsjournal çin'in barışçıl yükselişi dosyası kasım 2020
dsjournal indir

Editör: Aybala Lale

ISBN:978-625-00-0053-3

Çin’inBarışçıl Yükselişi’ Dosyası


1. Teori ve Pratik: Çin’in ‘Barışçıl Yükselişi’ Üzerine

Hüseyin Korkmaz


2. Barışçıl Yükseliş Sürdürülebilir mi?

Can AYKAŞ


3. Gerçekten Barışçıl Yükseliş mi?

Aybala LALE


4. Çin’in Yükselişi Bağlamında Bir Batı Eleştirisi

Eren İRFANOĞLU


5. ​Çin’in Barışçıl Yükselişinde Ortadoğu’nun Yeri

Şeyma KIZILAY


6. Çin’in Afrika’da Barışçıl Yükselişi: Gerçeklik mi Ütopya mı?

Hasan AYDIN


7. Kapıdaki Kurt: Çin-AB İlişkisine Bir Bakış

Ertuğrul GÖKÇEKUYU


8. Batı Balkanlarda Çin-AB Rekabeti

Gamze AYAN ÇAKMAK


Değerli Okuyucular,

İçinde bulunduğumuz yüzyılın “Asya Pasifik Çağı” olarak adlandırılması akademik çevrenin yönünü kademeli de olsa dünyanın doğusuna dönmesine neden oluyor. Asya’nın doğusunda ise tüm dünyayı etkisi altına alabilecek potansiyelde bir güç yükselmekte. Bu güç, köklü geçmişi ile uluslararası ilişkilerde farklı bir konuma sahip. Uluslararası sistemi değiştirebilme ihtimali mevcut olan bu güç, Çin Halk Cumhuriyeti. Bu çerçevede belirlediği öncelikli politikası ise ‘barışçıl yükseliş’.

Çin’in Barışçıl Yükseliş Dosyası, barışçıl yükseliş kavramının muhtevasını ve mümkünlüğünü masaya yatırıyor. Bu kapsamda Hüseyin Korkmaz Çin’in barışçıl yükselişinin teori ve pratiğine odaklanarak bir kavramsal çerçeve çizdi. Bu kavramsal çerçeve doğrultusunda Can Aykaş barışçıl yükselişin sürdürülebilirliği üzerine kaleme aldığı yazısında Çin’in güçlü bir ülke olmasına rağmen pek çok hususta henüz zirveye ulaşmış olmadığını, Çin hakkında abartılı değerlendirmelerden kaçınmak gerektiğini ifade etti. Aybala Lale ise ‘Gerçekten Barışçıl Yükseliş mi?’’ başlıklı yazısında yükselişin ‘barışçıl’ olup olmadığı meselesini masaya yatırdı ve ayrıca Çin’in yükselişi konusunda son dönemdeki gelişmelere dikkat çekti.

Eren İrfanoğlu Güneydoğu Asya bölgesi çerçevesinde Çin’in yükselişi bağlamında bir batı eleştirisi yaparak Çin’in tehdit olarak algılanmasının temellerinin, Çin’in dünyasında bir karşılığı olmadığı hususunu gözler önüne serdi. Ertuğrul Gökçekuyu ise ‘Kapıdaki Kurt’ kavramı ile Çin-AB ilişkilerine ve Türkiye’nin Çin’in kalkınma denklemindeki yerine ışık tuttu. Gamze Ayan Çakmak ‘Batı Balkanlarda Çin-AB Rekabeti’ başlıklı yazısında AB’nin Çin’in bölgeyi şekillendirmesine izin verip vermeyeceğine dair fikir sahibi olmamıza imkân sağladı. Şeyma Kızılay Çin’in Ortadoğu’daki konumuna odaklanırken; Hasan Aydın barışçıl yükselişi Afrika örneğiyle inceledi. Çin’nin Barışçıl Yükselişi Dosyası’nda yer alan tüm analizler bir nevi Çin’in dünyaya ne ölçüde yayıldığını gösteriyor. Bugün her coğrafyada etkin olan ve adından söz ettiren Çin, yarının dünyası için ciddi bir rakip. Bu kapsamda Çin’nin Barışçıl Yükselişi Dosyası’nın ileriye dönük de aydınlatıcı olacağı kanaatindeyiz.

Birbirinden kıymetli analiz yazılarından oluşan Çin’nin Barışçıl Yükselişi Dosyası’nın okurlarımıza ve Türk akademisine faydalı olmasını temenni ediyoruz. Bir sonraki çalışmada buluşmak üzere…