dsjournal ağustos analiz bülteni 2020
dsjournal indir

Editör: Aybala Lale

Ağustos 2020 Analiz Bülteni


1. Kuzey Kore Sosyalist Bir Ülke mi?


2. Kuzey Kore’de Sosyalizm’in Dönüşümü: Juche İdeolojisi


3. Güney Kore’nin Demokratikleşmesi


4. Uluslararası Hukukta Jus Ad Bellum Kavramı Çerçevesinde Siber Saldırılar:Kuzey Kore ve
İran Örneği-1


5. Coğrafya İnsanların Olduğu Kadar Devletlerin de Kaderi midir?


6. Yalnızca Bir Su Kütlesi mi? Yoksa Çok Daha Ötesi mi?


7. Eşitlerin Birincisi: Endonezya


8. Endonezya ve Güney Çin Denizi’ndeki Potansiyel Çatışmaları Önleme Çalıştayları


9. Komşularla Sıfır Sorun’dan Mavi Vatan’a Türk Dış Politikasının Doktrinleştirilmesi (2/2)


10. Doğu Akdeniz’deki Güç Mücadelesinin Dinamiği Ekonomi Değil!


11. Küresel Aktörlerin Balkan Jeopolitiğine Etkileri


12. Beyrut Patlaması Sonucu Ülke İçi Dinamikler


13. BAE-İsrail Anlaşması’nın Orta Doğu Jeopolitiğine Etkisi


14. Orta Doğu’nun “Barış”la İmtihanı


15. Barışçıl Yükseliş Sürdürülebilir mi?


Editörden

Değerli Okuyucular,

Diplomasi ve Strateji Dergisi (DSJOURNAL), Uluslararası İlişkiler ve Bölge Çalışmaları alanlarında orijinal çalışmalara yer vermek gayesiyle 2020 yılında yayın hayatına başlamıştır. Faaliyetlerimizi yalnızca dergi ile sınırlamayarak internet sitesi ve sosyal medya platformları aracılığıyla haftalık Dış Politika Z Raporları, Analiz Yazıları ve çevirilerle sizlerle buluşmaktayız. Bu kapsamda alanında uzman yazarlarımızın kaleme aldığı analizleri ‘’Aylık Bülten’’ şeklinde sizlerin istifadesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Uluslararası İlişkiler disiplini tıpkı içerisinde bulunduğumuz dünya gibi gözle göremediğimiz, ancak idrak edebildiğimiz bir değişim içerisinde. Bir disiplin olarak Uluslararası İlişkilerin ortaya çıkışı henüz çok yeni olsa da 21. yüzyıl Uluslararası İlişkilerin değişimi ve dönüşümü için pek çok parametreyle doludur. Küreselleşme ve küreselleşmenin etkilerini tartıştığımız süreçte, içinde bulunduğumuz pandemi süreci de dahil pek çok parametre küreselleşmenin tek hakikat olmadığını gözler önüne serdi. Bu kapsamda bölge çalışmaları uluslararası ilişkiler disiplininde önemini muhafaza etmeye devam etmektedir. Dolayısıyla bültenimizde uluslararası ilişkilere dair analizlerin yanı sıra Güneydoğu Asya, Doğu Asya, Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Balkanlar bölgelerini kapsayan çalışmalar da önemli bir yere sahiptir.

Çalışmalarımızı daha sağlıklı bir şekilde okuyucularımıza aktarmak için Aylık Bültenler yayımlıyoruz. Ağustos ayı Analiz Bültenimizde Nurettin Taşar’ın Doğu Akdeniz’e dair temel dinamikleri ele aldığı, Şeyma Kızılay’ın Ortadoğu’da Beyrut patlaması, BAE-İsrail Anlaşması gibi sıcak gelişmeleri analiz ettiği ve şahsımın Güney Kore demokrasisi ile Kuzey Kore’nin yönetim ideolojisi ve siber saldırılarına dair yazıları ağırlıktadır. Can Aykaş’ın Çin’in barışçıl yükseliş politikasını incelediği yazısı ile birlikte Diren Doğan’ın Güney Çin Denizi’ndeki meseleleri tarihi ve coğrafi arka planıyla tahlil ettiği yazılarını okumak aydınlatıcı olacaktır. Eren İrfanoğlu’nun ASEAN bünyesinde Endonezya’nın konumunu değerlendirdiği ve Güney Çin Denizi’ndeki Potansiyel Çatışmaları Önleme Çalıştaylarında Endonezya’nın yerini incelediği yazıları da Endonezya’nın Güneydoğu Asya’da önemli bir bölgesel güç olduğunu gözler önüne sermektedir.

Aylık bültenimizin ve yayımlanan tüm bilimsel çalışmaların okurlarımıza ve Türk akademisine faydalı olmasını temenni ediyoruz. Bir sonraki bültende buluşmak dileğiyle,

Aybala LALE