dsjournal indir

Editör: Aybala Lale

Mart 2021 Aylık Bülten


1. Güney Kore – İran Tanker Krizi ve Muhtemel Sonuçları


2. Türkiye’nin Terörle Mücadelesinde Kuzey Irak 


3. Terörist Hampig Sasunyan’ın Şartlı Tahliyesi


4. Uluslararası Hukukta Araştırma Yöntemleri (Makale İncelemesi)


5. Türk Şirketlerinin Irak Maceraları Üzerine Röportaj

Editörden

Değerli Okuyucular,

Diplomasi ve Strateji Dergisi (DSJOURNAL), Uluslararası İlişkiler ve Bölge Çalışmaları alanlarında orijinal çalışmalara yer vermek gayesiyle 2020 yılında yayın hayatına başlamıştır. Faaliyetlerimizi yalnızca dergi ile sınırlamayarak internet sitesi ve sosyal medya platformları aracılığıyla haftalık Dış Politika Z Raporları, analiz yazıları, dosyalar ve çevirilerle sizlerle buluşmaktayız. Bu kapsamda alanında uzman yazarlarımızın kaleme aldığı analizleri ‘’Aylık Bülten’’ şeklinde sizlerin istifadesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

2020 yılını pandemi süreciyle birlikte geride bıraktık. 2021 ise bize bambaşka bir perspektif sunuyor. Uluslararası İlişkiler disiplini tıpkı içerisinde bulunduğumuz dünya gibi gözle göremediğimiz, ancak idrak edebildiğimiz bir değişim içerisinde. Bir disiplin olarak Uluslararası İlişkilerin ortaya çıkışı henüz çok yeni olsa da 21. yüzyıl Uluslararası İlişkilerin değişimi ve dönüşümü için pek çok parametreyle doludur. Küreselleşme ve küreselleşmenin etkilerini tartıştığımız süreçte, içinde bulunduğumuz pandemi süreci de dahil pek çok parametre küreselleşmenin tek hakikat olmadığını gözler önüne serdi. Bu kapsamda bölge çalışmaları uluslararası ilişkiler disiplininde önemini muhafaza etmeye devam etmektedir. Dolayısıyla bültenimizde uluslararası ilişkilere dair analizlerin yanı sıra Güneydoğu Asya, Doğu Asya, Ortadoğu, Afrika, Doğu Akdeniz, Arktik bölgelerini kapsayan çalışmalar da önemli bir yere sahiptir.

Mart Ayı Bülteninde DSJOURNAL ekibi analiz ve inceleme yazılarıyla farklı konuları gündeme taşıyor. Aybala Lale, “Güney Kore-İran Tanker Krizi ve Muhtemel Sonuçları” başlıklı yazısıyla iki ülke arasında bir süredir devam eden krizin arka planını ve potansiyel neticesini ele aldı. Şeyma Kızılay, Türkiye’nin terörle mücadelesinde Irak’ı inceleyerek Irak’ın kuzeyinin Türkiye’nin sınır güvenliği için ne denli önemli olduğunu ortaya koydu. İlkut Taha Taslı ise Terörist Hampig Sasunyan’ın şartlı tahliyesinin arka planını kaleme aldı.

DSJOURNAL bu ay ‘inceleme’ kategorisi altında bir makale incelemesine yer verdi. Meryem Özgür, Eliav Lieblich (2021) tarafından kaleme alınan ‘How to Do Research in International Law? A Basic Guide for Beginners’ başlıklı makalenin incelemesini yaptı. Şeyma Kızılay ise Türk şirketlerinin Irak maceraları üzerine Türk-Irak İş Adamları ve Sanayicileri Derneği (TISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç ve 10 yıl boyunca Irak’ın çeşitli vilayetlerinde çalışmalarda bulunmuş ve birçok şirketle çalışmış olan ülke müdürü ve şirket ortağı Hülya Yüksel Ayan ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Tüm bilimsel çalışmalarımızın okurlarımıza ve Türk akademisine faydalı olmasını temenni ediyoruz. Yeni bültenlerle buluşmak dileğiyle…

Aybala LALE