dsjournal temmuz analiz bülteni 2020
dsjournal indir

Editör: Aybala Lale

Temmuz 2020 Analiz Bülteni


1. Uluslararası İlişkilerde Yeni Bir Yaklaşım: Karmaşıklık Teorisi


2. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Yumuşak Karnı: Güney Çin Denizi ve Çin-ABD Çekişmesi


3. Türkiye’nin Dış Politikasında Ahdî Hukuk Kavramının Yeri


4. Türkiye’nin Dış Politikasında Ahdî Hukuk Kavramının Yeri -1


5. Türkiye’nin Dış Politikasında Ahdî Hukuk Kavramının Yeri -2


6. Doğu Akdeniz Jeopolitiği


7. Komşularla Sıfır Sorun’dan Mavi Vatan’a Türk Dış Politikasının Doktrinleştirilmesi


8. Küreselleşmenin Durdurulamazlığı, Teknoloji ve Yerelleşme Bağlamında Bir Gelecek
Perspektifi–Giriş


9. Yeni Dünya İm-para-torluğu


10. Demokrasinin ve Özgürlüğün Geleceği


11. Küreselleşme ve Din


12. “Dünyanın Bir Ucu’’: Endonezya – Giriş


13. “Dünyanın Bir Ucu’’: Endonezya-2-Bir Ülke/Bölge Çalışmak


14. “Dünyanın Bir Ucu’’: Endonezya-3-Bölge Çalışmaları 1/2


15. “Dünyanın Bir Ucu’’: Endonezya-3-Bölge Çalışmaları 2/2


16. Bölge, Bölgeselcilik, Bölgeselleşme


17. Güneydoğu Asya Bir Bölge Midir?


18. Büyük Güçlerin Kıskacında Kore Yarımadası: Coğrafya


19. Büyük Güçlerin Kıskacında Kore Yarımadası: Tarih-1


20. Büyük Güçlerin Kıskacında Kore Yarımadası: Tarih-2


Editörden

Değerli Okuyucular,

Diplomasi ve Strateji Dergisi (DSJOURNAL), Uluslararası İlişkiler ve Bölge Çalışmaları alanlarında orijinal çalışmalara yer vermek gayesiyle 2020 yılında yayın hayatına başlamıştır. Faaliyetlerimizi yalnızca dergi ile sınırlamayarak internet sitesi ve sosyal medya platformları aracılığıyla haftalık Dış Politika Z Raporları, analiz yazıları ve çevirilerle sizlerle buluşmaktayız. Bu kapsamda alanında uzman yazarlarımızın kaleme aldığı analizleri ‘’Aylık Bülten’’ şeklinde sizlerin istifadesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Uluslararası İlişkiler disiplini tıpkı içerisinde bulunduğumuz dünya gibi gözle göremediğimiz, ancak idrak edebildiğimiz bir değişim içerisinde. Bir disiplin olarak Uluslararası İlişkilerin ortaya çıkışı henüz çok yeni olsa da 21. yüzyıl Uluslararası İlişkilerin değişimi ve dönüşümü için pek çok parametreyle doludur. Küreselleşme ve küreselleşmenin etkilerini tartıştığımız süreçte, içinde bulunduğumuz pandemi süreci de dahil pek çok parametre küreselleşmenin tek hakikat olmadığını gözler önüne serdi. Bu kapsamda bölge çalışmaları uluslararası ilişkiler disiplininde önemini muhafaza etmeye devam etmektedir. Dolayısıyla bültenimizde uluslararası ilişkilere dair analizlerin yanı sıra Güneydoğu Asya, Doğu Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz bölgelerini kapsayan çalışmalar da önemli bir yere sahiptir.

Çalışmalarımızı daha sağlıklı bir şekilde okuyucularımıza aktarmak için 1 Ağustos 2020 itibarıyla “Aylık Bülten”imizi sizlerle buluşturuyoruz. İlk sayımızda günümüzde dünyanın kalbinin attığı Asya ile ilgili Diren Doğan’ın Çin’deki gelişmelere ışık tuttuğu, şahsımın tarihsel bağlamda Kore Yarımadasında yaşanan sorunların temeline indiği ve Eren İrfanoğlu’nun Güneydoğu Asya’nın yükselen değeri Endonezya ile ilgi yazıları ağırlıkta olacaktır. Ayrıca Çağlar Erdoğan küreselleşmeyi birçok boyutta inceleyen yazılar kaleme almış; Yunus Çolak Ahdi Hukuk kavramını irdelediği yazılarında, bu kavramın Türk dış politikasındaki yeri üzerinde durmuştur. Şuay Nilhan Açıkalın, yazısında Uluslararası İlişkiler disiplinini Türk akademisinde pek bilinmeyen Karmaşıklık Teorisi çerçevesinde irdelemiştir. Nurettin Taşar ise Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve Mavi Vatan kavramını tartışmaya açarak güncel meselelere ışık tutmuştur.

İlk aylık bültenimizin ve yayımlanan tüm bilimsel çalışmaların okurlarımıza ve Türk akademisine faydalı olmasını temenni ediyoruz. Bir sonraki bültende buluşmak dileğiyle,

Aybala LALE